Despre noi
Marca LG
Compania Limagrain a fost fondată de agricultori, și a rămas condusă de agricultori de-a lungul întregii sale existențe, până astăzi. La nivel internațional Limagrain este întreprinderea care a scris istorie în lumea agriculturii și a ajuns să fie prima companie din Europa şi a patra la nivel mondial la capitolul producere de seminţe. Limagrain a devenit încă de la început populară printre fermierii, inițial din Europa, apoi din întreaga lume. La moment activează în 55 de ţări, având o reprezentanţă și în ţara noastră. În 2015, Limagrain Moldova a celebrat 15 ani de prezenţă pe piaţa autohtonă, eveniment ce a coincis și cu marcarea a jumătate de secol a companiei-mamă.
Numele companiei „Limagrain” a apărut în 1965, când cooperativa agricolă a făcut un rebranding și a început să investească în cercetări. Cinci ani mai târziu, aceasta înregistrează primul succes, un hibrid al seminţelor de porumb cu legendara denumire LG 11, care s-a răspândit foarte repede în Europa de Nord. El a și fost punctul de pornire al aventurii Limagrain International.
„From Earth to Life” e sloganul prin care compania a cucerit inimile agricultorilor, pentru că, într-adevăr prin seminţele create în laboratoarele acesteia, ele capătă o nouă viaţă atunci când ies la suprafaţa pământului. Și tot ele sunt „pregătite și vaccinate” pentru toate intemperiile.
Cercetare LG
Cercetare Limagrain.
Creatori de inovatii.
Limagrain beneficiaza de Cercetarile Limagrain efecturate de cei peste 1800 de angajati in cercetare precum si de parteneriate stiintifice din lumea intreaga. Inca de la inceput, echipele s-au orientat spre biotehnologiile vegetale in serviciul genomicii. Ele au participat la decriptarea genomului de grau si de porumb pentru a folosi genele specifice in cele mai bune conditii.
Pentru a produce plante mai rezistente si a garanta calitatea lor nutritiva, am mizat pe tehnici noi: marcajul molecular, tehnica de dublu haploid etc. Inovatori in productia de seminte, am fost primii care am produs porumb semanand seminte din aceeasi planta mama sub folie de plastic pentru a adapta perioadele de fecundare.
Inovatii in serviciul tuturor.
Producere
Cum producem:
Factorii de producere: sunt cei care fixează nivelul potențialului de producție în condițiile pedoclimaterice locale:
- Structura solului, care favorizează dezvoltarea sistemului radicular al plantei prin crearea rezervei de apă accesibilă rădăcinilor, precum și fertilizarea de bază cu fosfor, potasiu și azot;
- Pregătirea patului germinativ – crearea unor condiții favorabile înrădăcinării și răsăririi plantelor;
- Alegerea hibridului este un element strategic în tehnologia modernă de cultură a porumbului. Genetica modernă produce astăzi hibrizi în același timp înalt productivi și robuști și din ce în ce mai rezistenți la stresul hidric.
Criteriile principale de alegere a hibrizilor sunt:
- Potențialul de producție;
- Stabilitatea producției;
- Rezistență la stresul hidric;
- Ținuta tulpinii și rezistența la cădere;
- Maturitatea fiziologică (precocitatea);
- Calitățile de vigoare ale plantei la începutul vegetației;
- Viteza de uscare la recoltare și viteza de pierdere a umidității boabelor de porumb la recoltare;
- Data și calitatea semănatului
Criteriile de alegere a datei de semănat și calitatea semănatului sunt:
- solul trebuie să fie cald, însă nu uscat. Porumbul germinează atunci când temperatura solului atinge 6-8 °C. Temperatura solului crește treptat și uniform primăvara, indiferent de variațiile temperaturii din aer;
- uniformitatea semănatului depinde de: pregătirea patului germinativ (reglarea utilajelor care pregătesc patul germinativ) și plasarea semințelor într-un strat umed; densitatea ținută sub control (controlul frecvent al reglajelor și al distribuției), fără dubluri și fără lipsuri; calitatea semănătorii (cauciucuri umflate) la 2 kg/cm², brăzdare noi, aspirație impecabilă, incorporare perfectă a semințelor) și viteza de semănat (mai mică de 6-7 km/oră).
- Stabilirea densității plantelor.
Criteriile de stabilire a densității sunt:
- maturitatea (precocitatea) hibrizilor;
- producția potențială (în funcție de cantitatea de apă disponibilă);
- scopul producției (boabe, siloz, etc.);
- tipul solului;
- caracteristicile genetice ale hibrizilor;
- posibilele pierderi de plante în perioada de vegetație (germinația, boli, dăunători, etc.).
- Fertilizarea la semănat. Îngrășământul starter (la semănat) este un capital în cultura porumbului. Aplicarea unei cantități mai mult de 100 kg/ha de îngrășăminte minerale (în dependență de roada programată) cu conținut de fosfor va avea un efect de plus vigoare la pornirea în vegetație;
- Limitarea impactului bioagresorilor: buruieni și dăunători.
Sunt cunoscute următoarele strategii de combatere a buruienilor (erbicidare) la porumb:
- Totul în preemergență;
- Postemergență timpurie;
- În preemergență apoi în postemergență;
- Totul în postemergență;
- Combatere mixtă: mecanică și chimică.
Metodele de combatere a dăunătorilor sunt chimice și agronomice. Utilizarea acestor metode depinde de gradul de risc pe care-l prezintă dăunătorii.
Recoltarea porumbului. Strategia de recoltare evoluează spre recoltarea mai timpurie, mai lungă ca durată și la umiditate mai scăzută.