Echipa Limagrain Moldova a demonstrat performanța hibrizilor săi de porumb și floarea-soarelui din portofoliu pe lotul demonstrativ din satul Brăviceni, raionul Orhei.

Prezenți la eveniment, cei câțiva zeci de fermieri din regiunea centru a țării au putut vedea pe viu cum se comportă fiecare hibrid în parte în aceleași condiții pedoclimatice și tehnologice, dar și care hibrizi dau dovadă de cel mai înalt potențial de producere în zona respectivă. În mod neobișnuit seminarul a fost marcat de un caz interesant și rar. Organizatorii au descoperit pe o plantă de porumb tocmai patru știuleți! Potrivit lor, este pentru prima dată când fac o asemenea descoperire pe loturile demonstrative.

La Brăviceni lotul experimental de porumb se întinde pe o suprafață de circa 10 ha. Aici au fost cultivați zece hibrizi de porumb, atât pentru boabe, cât și pentru siloz, din diferite grupuri de maturitate, de la FAO 270 și până la FAO 500. Dacă vorbim de floarea-soarelui, plantată pe o suprafață de nouă hectare, s-au folosit doar hibrizi de la timpurii și până la semi-tardivi, cei tardivi nefiind recomandați pentru R. Moldova pentru că riscă să fie compromiși.<

La rândul său, directorul de marketing Limagrain, Dumitru Brânzila a evidențiat înalta performanță genetică a produselor din portofoliu, menționând următoarele: „Bineînțeles că nu vom declanșa o întreagă revoluție verde prin semințele noastre, dar vă oferim hibrizi cu genetică pură, performantă şi calitate garantată, ce vă asigură în final cu produse agricole cu valoare adăugată mare și respectiv cu profituri mai mari”.

Acesta a mai afirmat că Limagrain va pune în curând la dispoziția clienților săi un instrument inovator pentru prevenirea și diminuarea riscurilor agricole în contextul schimbărilor climatice din ultimul timp.

Gazda evenimentului, fermierul Andrei Erhan, pe câmpurile căruia au fost puși la încercare hibrizii companiei Limagrain ne-a spus că pe acest lot demonstrativ s-au efectuat următoarele lucrări ale solului: toamna pământul s-a arat și discuit, în primăvară, înainte de semănat s-a realizat o trecere cu un combinator. Fertilizarea s-a făcut la semănat, folosind în medie circa 70-100 kg de îngrășăminte la hectar. Când plantele aveau 70-80 cm în înălțime, solul s-a mai afânat încă o dată.

Limagrain nu este la prima experiență de acest gen în Moldova. Anul acesta, ei au înființat 12 loturi demonstrative, împrăștiate de la nord la sudul țării, dintre care două se află peste Nistru. Alte câteva loturi au fost organizate de partenerii companiei ce au vrut să testeze personal hibrizii în condiții de producere.

Limagrain este unul din cei mai mari producători de semințe la nivel mondial, iar în Europa este lider absolut la porumbul pentru furaj și numărul trei la floarea soarelui.