La invitația Limagrain Moldova, zeci de fermieri și distribuitori din țară au sosit, miercuri, 1 februarie, la Chișinău, pentru a afla de la specialiștii companiei care sunt noutățile și propunerile pentru 2017 la culturile mari. Echipa Agrobiznes a fost prezentă la fața locului și vine cu mai multe detalii.

Cuvântul de salut l-a avut directorul reprezentanței din Moldova, Vitalie Gorincioi. Acesta le-a spus fermierilor că Limagrain va rămâne principalul lor partener de încredere unde pot găsi soluții pentru multe provocări din câmp.

„A devenit deja o tradiție ca la început de an să ne invităm partenerii pentru a-i familiariza cu noile produse din portofoliu. Este în interesul nostru ca fermierii să obțină o recoltă foarte bună la un preț de cost cât mai rezonabil. Vrem să fim pe picior de egal cu producătorii agricoli, să devenim parteneri, să existe un dialog continuu între noi pentru ca împreună să obținem rezultate frumoase”, a spus Gorincioi.

La rândul lui, Directorul de producere și marketing al companiei, Dumitru Brînzila, a dat asigurări că produsele din portofoliul Limagrain vor îndeplini în totalitate cerințele producătorilor chiar și în condiții de secetă.

„Limagrain va continua buna tradiție de instruire a producătorilor agricoli. Vom avea 10 loturi demonstrative în diferite regiuni ale țării. Suntem gata ca în cel mai apropiat timp să deschidem pagină web unde să venim cu informații utile și actuale vizavi de produsele noastre, cât și de situația din domeniu. Totodată, vom colabora împreună cu Comisia de Stat pentru a testa noile soiuri și a urmări comportamentul lor în diverse sectoare. Planificăm să organizăm două vizite de studiu, dintre care una în Ungaria, pentru a ne familiariza cu noi tehnologii de cultivare a porumbului și creșterea semințelor”, a menționat Brînzila întrebat despre planurile echipei Limagrain Moldova pentru 2017.

Ca să le vorbească agricultorilor moldoveni despre inovațiile genetice ale companiei, la Chișinău, au venit responsabilii principali din cadrul Limagrain Europa. Karoly Kupi, Director Dezvoltare Porumb din cadrul LG, a prezentat portofoliul hibrizilor de porumb, evidențiind tehnologia HydraNeo.

„Cred că în 2016 am reușit să facem un pas important în Moldova prin lansarea noului concept HydraNeo cu înregistrarea primului hibrid din această tehnologie – Adevey, iar pentru anul 2017 a încă doi hibrizi noi LG 30.315 şi LG 30.500. În anul acesta mai lansăm două produse noi Animal Nutrition, specializate în producerea unui siloz calitativ pentru nutriția animală – Shannon și LG 3490”, a comunicat managerul.

Pentru portofoliul floarea soarelui, Limagrain promite mai multe produse inovatoare, iar prezentarea lor a fost făcută în detaliu de Mariana Gheorghe, Dezvoltator floarea soarelui Limagrain.

„Hibrizii de floarea soarelui LG sunt recunoscuţi cât la toleranţa înaltă la bolii, cu rezistenţă la Lupoaie (Orobanche) la toate rasele cunoscute cât şi înalt productivi în condiţiile de secetă. Pentru condiții de secetă lansăm anul acesta hibridul LG 55.80, iar pentru un potențial ridicat de producere în condiții mai intensive vom propune hibridul LG 56.38. Pe segmentul Clearfield Plus introducem noul hibrid LG 56.97 CLP. O altă noutate este și hibridul LG 54.63 CL, Clearfield”, a spus  Mariana Gheorghe.

Cei prezenți la eveniment au putut afla mai multe despre programul de selecție a semințelor de floarea soarelui, cât și despre afacerile de pe această piață din discursul lui Richard Legrand, Director Dezvoltare floarea soarelui din cadrul LG.

Un alt oaspete de peste hotare a fost Frederic Arboucalot. El s-a referit mai mult la succesele obținute de grupul Limagrain în anul care a trecut și a punctat planurile pentru RM în viitorul apropiat.

 „Trebuie să menționez că R. Moldova este o țară importantă pentru noi. Suntem destul de prezenți pe segmentul floarea soarelui și asta ne bucură mult. Totodată, vom depune eforturi ca să ne consolidăm pozițiile și pe partea de porumb. Există potențial, iar noile tehnologii cu care venim nu vor face decât să îl valorifice”, precizează Arboucalot.

Ion Scutaru, Directorul BASF Moldova, partenerul tradițional al Limagrain pe segmentul Clearfield, a accentuat importanța soluțiilor inteligente pentru a face agricultură performantă.

„Avem planuri mari pentru 2017, dar și temeri deoarece se cultivă din ce în ce mai multă floarea soarelui și nu este tocmai bine. Fiind înconjurați la vest de România, prima în Europa după suprafața cultivată cu floarea soarelui, și la est de Ucraina, fruntașă în lume, ne dăm seama că nu putem obține profituri fără să implementăm tehnologii înalte cum sunt cele prezentate astăzi”, a punctat Scutaru.

Agrobiznes a stat de vorbă și cu unii dintre invitații pre­zenţi la eveniment.

„Conferința de astăzi confirmă încă o dată că produsele din portofoliul Limagrain merită atenția producătorilor moldoveni. Anul trecut am testat pe o suprafață mare hibrizii high-oleici LG 54.52 și LG 54.92, de calitatea cărora suntem foarte mulțumiți. Am obținut în medie o recoltă de 2,5 tone la hectar, ceea ce este foarte bine luând în calcul condițiile climaterice nefavorabile. Aș recomanda tuturor fermierilor să opteze pentru hibrizii high-oleici, care sunt de nișă, dar cu siguranță produse ale viitorului”, susține Alexandru Tatarciuc, directorul companiei WeTrade Agro.

Limagrain este un grup agricol internațional, specializat în semințe pentru culturile de câmp, semințe de legume și produse cerealiere. Înfiinţat și gestionat de fermieri francezi, grupul este cea mai mare companie europeană de semințe și a patra ca mărime din lume.