Limagrain a prezentat fermierilor din regiunea transnistreană hibrizii săi de porumb ダウン コーデ メンズ şi floarea soarelui de pe lotul demonstrativ din satul Popenchi, raionul Râbnița. Pe o suprafaţă de 30 de ha, aici au fost semănate 29 de tipuri de hibrizi. Agricultorii au avut ocazia să vadă personal și în condiţii reale de teren cum se dezvoltă fiecare hibrid, primind sfaturi utile de la specialiştii companiei. Lotul cu hibrizi de la Popenchi se evidențiază în mod sigur anul acesta, fiind cea mai frumoasă parcelă experimentală pe care a prezentat-o Limagrain anul acesta.

Deja al 15-lea an Limagrain bucură cu produsele sale fermierii din Republica Moldova. Dovadă este și numărul în creștere al agricultorilor care dau preferință hibrizilor acestei companii. Unul dintre ei este și Serghei Vertas, directorul unității agricole Vertas-SV din satul Popenchi, raionul Râbnița. Pe domeniile sale au fost semănați 17 hibrizi de floarea soarelui și 12 hibrizi de porumb. Gospodarul se mândreşte de culturile sale şi face prognoze la o roadă de circa 8 t/ha de porumb şi 3,5 t/ha de floarea soarelui.

SERGHEI VERTAS: “ACEST CÂMP E AL FOSTULUI COLHOZ AL SATULUI POPENCHI ȘI ARE モンクレール キッズ O SUPRAFAȚĂ DE 96 HA. PENTRU LOTUL EXPERIMENTAL AM FOLOSIT DOAR 30 DE HA. AM SEMĂNAT 29 TIPURI DE HIBRIZI”.

Pe parcursul anului agricol, conducătorul gospodăriei a beneficiat de consultaţii din partea specialiştilor de la Limagrain. El a menţionat că a primit asistență la toate etapele și astfel a aflat ce tehnologie să aplice pentru a obţine o roadă cantitativă şi calitativă mai înaltă.

“SUNT MULȚUMIT DE REZULTATE. COLEGII MEI POT VEDEA DIFERENȚA DINTRE DIFERIȚI HIBRIZI ALE ACELEIAȘI CULTURI”, MAI SPUNE EXPOZANTUL LOTULUI EXPERIMENTAL.

 

Parcela demonstrativă de la Popenchi este al 2-lea din regiunea transnistreană teren experimental, Limagrain având în total 12 unități pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Astfel, compania implică direct fermierii în alegerea hibrizilor corespunzători zonei lor.

Vitalie Gorincioi, directorul general al companiei Limagrain, susține că agricultorii singuri își aleg hibrizii pe care vor să îi testeze.

“PREZENTĂM GENETICA COMPANIEI LIMAGRAIN. ÎN TRANSNISTRIA AVEM DOUĂ LOTURI DEMONSTRATIVE. SCOPUL NOSTRU ESTE DE A DEMONSTRA GOSPODARILOR CUM SE DEZVOLTĂ DIFERIȚI HIBRIZI ÎNTR-UN MEDIU NATURAL, APLICÂNDU-SE ACEEAȘI TEHNOLOGIE. NOI NU AM ALES INTENŢIONAT SEMINȚELE ȘI NU AM UTILIZAT HIBRIZI DE LABORATOR PENTRU A NE LĂUDA. AM OFERIT CONDUCĂTORULUI AGRICOL DE AICI PRODUSE COMERCIALE. STĂPÂNUL ACESTUI LOT NU MĂ VA LĂSA SĂ MINT. SUNTEM COINTERESAȚI SĂ VEDEM ȘI NOI CUM CRESC ȘI SE DEZVOLTĂ DIFERITELE TIPURI DE HIBRIZI. OAMENII POT SĂ FACĂ ANUMITE CONCLUZII: CUM SE DEZVOLTĂ CULTURILE ÎN DIFERITE PERIOADE ALE VEGETAȚIEI, ÎN CE MĂSURĂ SUPORTĂ CAPRICIILE VREMII. ÎN FINAL EI ALEG FIE HIBRIZII VECHI, FIE PE CEI NOI. GRAȚIE ACESTUI FAPT, NOI PUTEM PROPUNE SEMINȚE DE CALITATE CHIAR ȘI CELUI MAI PRETENȚIOS CLIENT.”

Pentru satisfacerea nevoilor producătorilor agricoli la nivel mondial, principala prioritate pentru Limagrain o constituie inovaţia, proces care este sursa evoluţiilor majore în agricultură, reprezentate prin creaţie şi ameliorare varietală, tehnici avansate de cultură, integrarea în circuitul agro-industrial. Până a ajunge pe piaţă, cercetătorii companiei testează minuțios toți hibrizii. Rezultatele experimentelor arată că unele tipuri de hibrizi sunt pe care de dispariție pentru că urmează să fie înlocuiți cu alţii noi.

Pentru 2016 Limagrain are în portofoliu hibrizi din toate grupele de maturitate, începând cu FAO 280 (hibridul Adevey) până la FAO 500 (hibridul LG 30.500). Seminţele de porumb, în condiţii normale de climă şi agro-mediu, au o foarte bună vigoare la răsărire, având un start vegetativ foarte bun în primele fenofaze de dezvoltare. O altă caracteristică importantă a hibrizilor Limagrain este pierderea rapidă a apei din bob şi recoltarea se efectuează cu umeditatea boabelor mai mică. Aceasta permite de a economisi foarte multe surse financiare pentru a usca boabele de porumb. Este necesar de menţionat cei mai performanţi hibrizi de porumb: Adevey, LG 23.06, LG 30.325, LG 33.50, LG 30.389, LG 30.491.

Potrivit lui Vitalie Gorincioi, în Moldova cei mai cumpărați hibrizi de floarea soarelui sunt cei semitimpurii și semitardivi. În opinia managerului, experiența demonstrează că acești hibrizi sunt mai adaptați la condițiile climaterice de la noi. Acestea fac parte din noua serie de hibrizi ai tehnologiei SunNeo, care au o toleranţă genetică sporită la lupoaie (Orobanche Cumana): până la rasa E – LG 56.65, LG 56.35; până la rasa G – LG55.80, LG 54.85, LG 56.32; hibrizi rezistenţi la toate rasele de lupoaie, în sistemul ClearField (trataţi cu erbicidul Pulsar 40): LG 56.61CL, LG 54.63CL, LG 55.42CL. Hibrizii sunt invincibili şi la principalele boli. În condiţii normale, toţi hibrizii de floarea soarelui LG sunt toleranţi la Phomopsis şi Sclerotinia, dar cu o foarte bună rezistenţă se evidenţiază: LG 56.65, LG 56.35, LG 54.85, LG 56.63CL, LG 56.33 CL. De asemenea compania deţine şi 2 hibrizi de floarea soarelui de tipul High Oleic: LG 54.92HO CL şi LG 54.52HO CL. Industria alimentară foloseşte acest tip de ulei nou cu conţinut înalt de acid oleic de o calitate net superioară comparativ cu uleiul extras actualmente. Cultivarea acestor hibrizi va aduce cu sine şi un profit mai avantajos, deoarece preţul de colectare va fi cu 5 – 20% mai mare decât la seminţele obişnuite.

 

“LIMAGRAIN ESTE COMPANIA CARE A DEZVOLTAT O REZISTENȚĂ A PLANTELOR DE FLOAREA SOARELUI LA 7 RASE DE OROBANCHII (LUPOAIE) – PLANTA PARAZIT CARE POATE MICȘORA PÂNĂ LA 50% PRODUCTIVITATEA PLANTEI”, A MAI SPUS VITALIE GORINCIOI.

Potrivit lui Dumitru Brînzila, director producere și marketing Limagrain, producătorii agricoli care folosesc seminţele companiei îşi asigură din start atât un potenţial de roadă înalt, o rezistenţă superioară la boli şi vătămători cât şi o relaţie benefică cu mediul înconjurător.

”SEMINŢELE HIBRIZILOR CULTURILOR DE CÂMP SUNT DE O PERFORMANŢĂ ÎNALTĂ, CA REZULTAT AL ACTIVITĂŢILOR DE CERCETARE LA GENETICA PLANTELOR ŞI dumitru-branzilaMETODELE DE SELECŢIE AVANSATE. INVESTIŢIILE ÎN DOMENIUL DE CERCETARE SUNT DE UN VOLUM MARE ŞI SE EFECTUEAZĂ PE PARCURSUL A MAI MULTOR ANI. LIDER MONDIAL ÎN GENETICA PLANTELOR ESTE LIMAGRAIN, CARE A FOST CONSTITUITĂ DE FERMIERI. ȘI DIRECTORUL GENERAL ESTE FERMIER. MISIUNEA LIMAGRAIN ESTE APROVIZIONAREA AGRICULTORILOR CU SEMINȚE DE CALITATE. EI NU AU FUZIONAT CU ALTE COMPANII PENTRU CĂ SE VREA SĂ RĂMÂNĂ O COMPANIE PURĂ, CARE SE OCUPĂ, ÎN EXCLUSIVITATE, DE HIBRIZI”.

Acum trei ani și Ștefan Driga de la Molovata Nouă, raionul Dubăsari, a avut un lot demonstrativ. Dânsul a folosit hibrizi de porumb din seria LG 35.50, LG 23.72 și de floarea soarelui LG 56.33CL. Fermierul este mulțumit de produsele Limagrain.

”COMPANIA ESTE COINTERESATĂ CA NOI SĂ AVEM SEMINȚE CALITATIVE. NOI FOLOSIM HIBRIZI DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI DOAR DE LA LIMAGRAIN. AVEM ROADĂ BUNĂ. CHIAR ŞI PE ACEST CÂMP, CULTURILE SE ARATĂ FOARTE BINE”, SPUNE ȘTEFAN DRIGA.

Pe o suprafață de 220 de ha și Elena Mironov, agronomă la Agroelit din satul Ulma, raionul Râbnița, a plantat hibrizi de la Limagrain.

CHIAR M-AM APROPIAT DE CULTURILE DE PE ACEST LOT. ANUL CURENT ŞI NOI AM FOLOSIT SEMINȚE DE FLOAREA SOARELUI DE LA ACEASTĂ COMPANIE ȘI REALIZEZ CĂ LA NOI MAI FRUMOS ARATĂ. TOAMNA VOM NUMĂRA BOBOCII.”

Reprezentanții Limagrain Moldova au menționat că anul curent, în premieră, vor scoate pe piață doi hibrizi de porumb pentru folosirea lor în calitate de furaj în domeniul zootehnic. Acești hibrizi vor spori calitativ nutriţia animalelor.

Limagrain este o companie lider mondial la activitatea de producere şi vânzări ale seminţelor culturilor de câmp şi legume. În special la următoarele culturi: floarea soarelui, porumb, rapiţă, grâu şi orz de toamnă, etc. Deţine nr.1 la nivel european la capitolul comercializarea seminţelor hibrizilor de porumb.